Slide

Ratkaisukeskeinen taideterapia

Ratkaisukeskeinen taideterapia

Ratkaisukeskeisessä taideterapiassa yhdistyvät kuvallinen ilmaisu ja ratkaisukeskeisen psykoterapian työmenetelmät.  Kuvallisen ilmaisun ja voimavaralähtöisen ratkaisukeskeisen ohjauksen avulla tuetaan asiakkaita esimerkiksi elämän- ja arjenhallinnan haasteissa, peloissa, syömishäiriöissä, kriiseissä, työuupumuksessa, pitkäaikaissairauksissa, työttömyydessä, avioerossa, itsetunnon vahvistamisessa, elämän tuomissa muutostilanteissa, stressihallinnassa ja ihmissuhteissa. Ratkaisukeskeinen taideterapia auttaa voimaantumaan ja kohtaamaan itsensä vahvempana, se lisää toivoa, toimijuutta ja itsearvostusta.

Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Ratkaisukeskeisessä taideterapiassa sinua tuetaan käsittelemään valitsemaasi konkreettista aihetta. Sinua autetaan kohtaamaan elämän mukanaan tuomat haasteet ja löytämään niihin ratkaisuja.  Ratkaisukeskeisessä taideterapiassa etsit omia vahvuuksia ja voimavaroja, itsetuntemuksesi lisääntyy ja käännät katseesi tulevaisuuteen. Luot valitsemillasi taidevälineillä (vesivärit, akryylimaalit, liidut, hiilet, tussit) kuvan, joka toimii siltana sinun ja terapeutin keskustelussa. Tyyli on vapaa, saat työskennellä oman luovuutesi rajoissa eikä syntyneitä teoksia arvioida taiteellisesti.  Tekemäsi kuvan tehtävä on olla ajattelun väline, jota tehdessä ilmaistaan omia tunteita ja ajatuksia.  Kun käsittelemäsi konkreettiset asiat etäännytetään kuvaksi, on niitä useimmiten helpompi sanoittaa, kuin pelkästään keskustellen. Kuva yhdistää sinut ja terapeutin etsimään vastauksia, se auttaa sinua löytämään uusia näkökulmia, luomaan tavoitteita ja pääsemään eteenpäin käsittelemässäsi asiassa. Ratkaisukeskeinen taideterapia kunnioittaa sinua oman elämäsi asiantuntijana, eikä terapeutti tulkitse tai arvostele tekemääsi kuvaa.

Sinun ei tarvitse olla taiteellisesti lahjakas vaan riittää, että olet kiinnostunut kuvallisen ilmaisun välityksellä käsittelemään ja keskustelemaan omista ajatuksista ja tunteista. Ratkaisukeskeiseen taideterapiaan voidaan myös yhdistää rentoutusmenetelmiä, tarinoita ja kotitehtäviä, mikäli se sinulle sopii.

Ratkaisukeskeinen taideterapia hinta 90e / 60min.
Varaa aikasi hannele.ala-keskinen@kandela.fi ratkaisukeskeinen kuvataideterapeutti, FM taidekasvattaja ja ammatillinen opettaja

Ensimmäisellä tapaamisella luomme yhdessä tavoitteet ratkaisukeskeiselle taideterapiallesi. Se voi olla kestoltaan 1-20 tapaamista tai vaikkapa enemmänkin, aivan sinun tarpeesi ja tilanteen mukaan. Jokaisen tapaamisemme aluksi kohtaamme rauhassa jutellen ja halutessasi teen sinulle lyhyen rentoutuksen. Seuraavaksi saat tehdä hiljaista taidetyöskentelyä, käsiteltävän aiheen mukaisesti. Tämän jälkeen keskustelemme tekemäsi kuvan välityksellä, ratkaisukeskeisesti ja voimavaralähtöisesti. Jokaisella tapaamisella otamme uusia askeleita kohti tavoitteitasi, unelmiasi ja haaveitasi.